Anda membazir? Anda SYAITON!

 

Ya! Anda lah syaiton itu. Usah menunding jari lagi. Dah berapa lama agaknya anda mengadap laptop semata-mata men’skroll’ mouse untuk mereblog gambar2 yang anda rasakan menarik di ruangan dashboard anda? Jangan berfikir lama kerana semangnya andalah syaiton yang saya dicari. [kalau betul2 membazirkan masa dari tadi la..jangan terasa plak bagi yang tak buat..sapa makan pulut, dia terasa mengantuk]. Mari kita mengisi sedikit masa supaya rupa syaiton sebentar tadi mampu berubah menjadi malaikat sebentar sahaja lagi. Yuk!

Betulkah jika membazir jadi SYAITON?

Nampaknya anda masih mempertikaikan statement yang saya telah buat sebentar tadi. Continue reading

Advertisements

Tarbiyyah Free?

Alhamdulillah..sekali lagi Allah menduga diri ana untuk menguji tahap kesabaran ana yang ciput ni..huhu..ujian tu tarbiyyah dan tanda sayang Allah kan? Tulisan sekadar luahan perasaan dari seorang insan yang lemah..

 

Ce Kuat Sikit!

Teringat antara pengisian terawal sewaktu mula-mula bergelumang dengan iCircle (islamic circle/usrah) ni. Murabbiah ana terangkan antara 10 muwasofat tarbiyyah. Salah satu darinya ialah, Qawiyyul Jism (kuat tubuh badan).Bila sakit gini memang terasa sangat yang diri ni rasa cam lembik sangat-sangat.(*crying). Tapi mungkin jugak ni sebahagian ujian dari Allah dan Allah sebenarnya nak menilai bagaimana kita terima semua ujian tu. Alah, sakit sikit je pun. Setakat demam dua hari, selsema dan batuk tu benda normal la. Continue reading

How Are You Dear? (Nasihat Seorang Ukhti)..

Slm..
Ukhti apa khabar? dah ok ke demam?
Fasa sekarang maybe ukhti sangat down kan..
Akak tak tau apa yang akak boleh tolong..
Banyakkan baca quran, solat sunat.. telusuri kembali sirah2 rasul yang banyak menguji kesabaran dan kehidupan seorang insan..
Semoga dapat kita ambil iktibar dalam kisah2 sirah tu..

Setakat yang akak mampu, akak dah cuba buat.. untuk mengurangkan (even sikit sahaja) burden antunna..

Disamping sama2 berdoa semoga semua usaha kita Allah permudahkan.. i’Allah..

Ukhti yakin ye, ni adalah part of tarbiyah.. mungkin ukhti akan kata: “mudah utk akak cakap, tp yg rasa adalah ana”..  Continue reading